Fra tjukkas i Drammen til VM i Chicago

04.06.2023

Plutselig sto pilen på baderomsvekta og dirret på tallet 110 kg. Det er mye tenkte jeg. Det ga legen meg helt rett i. Etter en lang periode med utmattelse, to kneoperasjoner, påvist alarmerende høyt kolesterol og blodtrykk, pustestopp om natten og sure oppstøt, måtte noe gjøres. Legen så meg dypt inn i øyene og sa med klinisk presisjon, Du er rett og slett for feit Cato. Det smarteste du gjør er å begynne og bevege deg.

Det gjorde jeg også. Da svetteperlene begynte å komme frem i pannen, rant kiloene av meg, og allmenntilstand ble bedre. Mitt helseprosjekt startet ikke av forfengelighetshensyn, men rett og slett for å overleve. Etter å ha gått noen måneder merket jeg at kneløftene ble høyere. En dag var det en nabo som hevdet han hadde sett meg løpe. Det hørtes helt utrolig ut, for jeg hadde ikke løpt på over 15 år. Med list og smiger greide en venn å få lurt meg med i et mosjonsløp med startnummer på brystet. Da det smalt i startpistolen, ble jeg 18 år i hodet og løp så det dirret i hamstringen. Jeg plasserte meg utrolig nok midt i beite av mosjonister og ble bitt av basillen.

Jeg løp nå oftere enn jeg gikk, og matinntaket ble regulert ned til fornuftige porsjoner. Det ble flere mosjonsløp og jeg rykket stadig høyere opp på resultatlisten.

Da var det tanken slo meg; Hva om jeg forsøker å gjøre alt riktig? Jeg fikk en ernæringsfysiolog til å sette opp et kostprogram og en Coach til å trene meg.

Det ga resultater. Om du fortsetter slik Cato, er det ikke lenge før du lukter på pallen, var det en kompis som sa. Dæven, tenkte jeg, pallen, det hadde vært noe!

Så gikk det slag i slag. I en alder av 60 år har jeg gjenvunnet et bærekraftig liv, og har aldri vært i bedre løpsform. Med alle mine skavanker som veteranløper, er det mulig å stå på pallen i nasjonale og internasjonale maratonløp. Høydepunktet så langt var da jeg i 2022 løp inn til ny personlig rekord på tiden 2.56.26 i Berlin Marathon. Det var godt nok til en 3. plass og jeg var i en alder av 60 år endelig på pallen. Noen måneder senere fikk jeg en mail fra organisasjonen som arrangerer veteran VM i maraton. Der stod det:

"Dear Cato

Thanks to your performance in the 2022 AbbottWMM Wada Age Group World Rankings, you have qualified for the 2023 Age Group World Championships!"

Jeg skal altså til VM i Chicago 8. oktober. 

Det handler om bevegelse!