I høyden med Cato

Intro

Jeg vil tro de som følger meg på sosiale medier forstår at jeg er over snittet interessert i ulike sider ved idretten min som er løping generelt, og maraton spesielt. 

Det er lenge siden jeg forsto at forgjengelighetens krefter har begynt å sette spor. Etter at fastlegen min fortalt at jeg hadde blod/hematokritverdier i nedre del av normalområdet, spurte jeg om hvordan øke verdiene. Litteraturen viser jo at et forhøyet hematokritnivå ofte korrelerer med bedre prestasjoner. 

Et opphold i høyden kom da opp i samtalen. Men med fast jobb i 100%, familie og diverse, er det uaktuelt å reise til Kenya eller Flaggstaff for å komme i rett høyde. Jeg må derfor ta høyden hjem til meg. Timik, leverandør av høydeteltet Box Altitude, har nå installert et slikt system hjemme i treningsbua på Konnerud. I en nydelig seng fra Walter Kristiansen AS, vil jeg i alle fall sove mykt om natten. Planen er nå at jeg skal se om høydeoppholdet kan ha noen innvirkning på hematokritnivået og prestasjonene i skoa.

På mitt første opphold i februar, skal jeg sove i høyden. På mitt andre opphold i mars, er tanken at jeg både skal sove og trene i høyden. Alt av løpeøkter skal gjøres på min Woodway 4Font.

I tillegg til de objektive funnene i blodet, skal min subjektive opplevelse dokumenteres og formidles. Hvordan blir søvnkvaliteten i høyden, hva skjer med treningen, arbeidshverdagen, familierytmen, og ikke minst, vil jeg løpe fortere? Dette skal måles på min Woodway 4Font og senere i løp.

Jeg ser frem til både å erfare, reflektere og skrive om prosjektets ulike sider. Selv om høydehus nå er lovlig (med noen forpliktelser), er det mange spørsmål som bør besvares.

  • Kan det forsvares å investere tid og penger for å løpe noen sekunder raskere?
  • Et høydeopphold i Kenya, Sør-Afrika, Flagstaff eller i Europa setter som vi vet et klimaavtrykk. Stadig flere utøver ønsker ikke å være bekjent av dette. Vil et høydehus i et miljøperspektiv være et positivt bidrag for ikke å øke CO2 utslippene?
  • «Løping er verdens enkleste idretten» sies det. Men hva gjør all teknologien med idretten vår?
  • Er karbonsko, høydehus og alt som måles og veises med på at løping blir en klasseskilleidrett?
  • Er vi på vei dit der de ressurssterke løper raskes?
  • Hvor går grensene for det vi må beskrive som manipulering og prestasjonsfremmende?
  • Finnes det i det hele tatt noen etiske grenser for utstyr og teknologi, og i tilfelle hvordan identifisere disse grensene?

Fra mitt faglige og sportslige ståsted ønsker jeg å beskrive akkurat det jeg opplever, dvs. både oppturer og nedturer. Samtidig ønsker jeg å være både en nyansert og kritisk røst inn i løpsmiljøet. Jeg vil våge å mene noe som også kan ramme meg selv og min egen satsning.

To be continued!